Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Kőfelületek impregnálása

Kőfelületek impregnálása
A természetes kövek, kőburkolatok és műkövek állag megóvásuk érdekében elengedhetetlen a felületük megfelelő kezelése, ápolása.

Miért fontos az impregnálás?

A különböző kövek felszíne még csiszolás után sem tökéletesen sima.

Ebből adódóan az enyhébb vagy erősebben porózus felületükön könnyedén megülnek a porszemcsék/szennyeződések valamint porozitás mértékétől függően vízfelvételük is növekszik.

Amennyiben víz kerül a felületre, a vízcseppek magukkal viszik a porszemcséket, ami a felületek bepiszkolódásához, elszürküléséhez vezet.

Az építőanyagok többsége - így a természetes kő is - a vizet a pórusaiba beengedi.

A pórusokba beszivárgó nedvesség kiszáradáskor sókivirágzást okoz, ami fagyos időben akár a burkolat felső rétegeinek szétmállásához is vezethet.

A fenti problémák elkerülése érdekében a felületet impregnálni kell, hogy elkerülhessük a fagykárokat és az egyéb szennyeződések mellett a gombák, mohák megtelepedését.

Az impregnálás vízlepergető hatású, így a téli csapadék nem tud beszivárogni a pórusokba, hogy aztán kitágulva elvégezze romboló munkáját. Víztaszító képességének köszönhetően megakadályozza a penészesedést, valamint a konyhapulton kifröccsenő ételek, italok burkolatba történő beszívódását, foltok kialakulását.

Az impregnált felületek tisztítása könnyen elvégezhető, hiszen a kosz sem képes tartósan megtelepedni a kezelt felületen.

Kőimpregnáló termékek hosszú időn keresztül védelmet nyújtanak, megakadályozzák a kövek károsodását, és mindemellett lélegezni is hagyják a követ, mert nem tömítik el a pórusait.

A felület impregnálását a burkolat anyag és a felhasználási terület függvényében, alapos és szakszerű tisztítást követően néhány évente érdemes megismételni.

Az impregnáló szerek felhasználási területe sokoldalú.

Használhatóak síremlékekhez, műkőből és természetes kőből (márvány, gránit, mészkő), betonból készült felületekhez, burkolatokhoz, lábazatokhoz, homlokzatokhoz, járdákhoz, épített kerti kő berendezésekhez (grillező, kerti kút, szobrok, virágtartó)

Az alábbi kőfelületeket lehetséges impregnálni:

 • műkő
 • térkő
 • Slate-Lite (ultravékony kőlap)
 • sírkő
 • szobrok
 • márvány és gránit
 • homokkő
 • mészkő
 • terrakotta
 • quartz
 • tégla
 • vakolat
 • falfirkák ellen

Kőimpregnáló termékek víz, zsír olaj elleni védelemhez:  

Kőfényező szerek a Bellinzoni-tól:

Bellinzoni kőtisztító szerek:

Impregnálandó felület előkészítése:

Első lépésként alaposan tisztítsuk meg a felületet, megfelelő tisztítószerrel, és /vagy magas nyomású mosó segítségével.

Mivel porózus a kőfelület, melynek pórusaiban lerakódnak a szennyeződések, célszerű a mosást több irányú vízsugárral végezni.

A felületi szennyeződések határozzák meg, hogy milyen típusú felületi tisztítószert használjunk.

A tisztítást követően következik a további felületkezelés, az impregnálás, az állapotromlás megakadályozás érdekében.

Alkalmazás

Helyes impregnáció feltétele a kezelendő felület megfelelő előkészítése, mindenesetben száraz, tiszta, zsírmentes kell, hogy legyen!

A termékek felhordhatóak ecsettel, teddy-hengerrel. Ez függ az anyag felvevő képességétől és szerkezetétől. Lehetőség szerint javasoljuk, hogy a terméket ecsettel vigyük fel, mert lehetővé teszi a terméknek a kőbe és annak üregeibe való behatolást.

Célszerű a kétszeres impregnálást rövid időn belül elvégezni, a „nedveset” a „nedvesre” elvet követve – azaz a második réteget fel kell hordani a környezet hőmérsékletétől és az anyag porózusságától függően legkésőbb 30 perccel az első után, amikor a felület még nedves.

Fontos, hogy az impregnált felület gondosan és egyenletesen telített legyen az impregnálószerrel!

Az anyagfelesleget itassuk fel egy száraz és tiszta nedvszívó mikroszálas kendővel, különben foltot hagyhat maga után.

Ajánlott a teljes felületet, beleértve a fugát is leimpregnálni, így a fuga is vízlepergető védelmet kap.

A kezelendő felületeken minden esetben végezzünk próbakezelést!

Felhasználási mennyiség: 1 liter impregnáló anyag 5-15m2 felületre elegendő kétszeres impregnálás esetén. Az anyagfelhasználás az impregnált anyag felvevő képességétől és a felhordás technológiájától függ.

Oktató videók a termékek használatához:

Super LUX
AQ Proof
Spot remover (foltszívó paszta)
Rust remover (rozsdaeltávolító)
Idea Dark
Idea Black
Idea XC
Idea HP
Idea Gold
Fényező paszta